Нескорений терором

Сьогодні виповнюється 120 років від дня народження Валер’яна Підмогильного – визначного белетриста 1920-их років і неперевершеного досі перекладача українською мовою класиків французької прози, письменника-інтелектуала, твори якого подають чималий матеріал для пізнання психології людини часів революції і після неї.
Попри всі божевільні зміни суперечливої епохи, В.Підмогильний, і це засвідчують його твори, зберіг виняткову здатність мислити, аналізувати й оцінювати ті події, свідком яких був. «Суворий аналітик доби», – так влучно назвав цього прозаїка В.Мельник. Але головне те, що «за багатсвом суспільних подій свого часу він не загубив – людини. Він бачив її, розумів і творив її образ в усій суспільній, психологічній і біологічній складності».
8 грудня 1934 р. письменника заарештували за приналежність до «групи письменників-націоналістів з терористичними настроями у ставленні до вождів партії». Відбуваючи ув’язнення у Соловецькому таборі, він продовжує працювати: пише романи, повість, оповідання, робить переклади. Ці рукописи на сьогодні не знайдено.У 1937 році він був розстріляний в урочищі Сандормох (Карелія, РФ) за вироком особливої трійки УНКВС Ленінградської області. Реалібітований 14 грудня 1956 року за відсутності складу злочину.