Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності

 

Сьогодні розпочинається Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності – 2021
Медіаграмотність — сукупність знань, умінь і навичок, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати та створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння аналізувати й розуміти, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив мають вони.
Бути медіаграмотним – це бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є саме ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.
Місія сучасної бібліотеки – допомагати читачам вчитися компетентно споживати будь-які повідомлення в мас-медіа та вміти створювати свій власний медіа-продукт.
«Маяковка» рекомендує: будь медіаграмотним щодня!

1. Онлайн посібник для підлітків «Медіадрайвер»

«МедіаДрайвер» — це мультимедійний онлайн-посібник. Він містить не лише текстову інформацію про різні типи медіа, але й чимало інфографіки, відео та навіть мультики. Також присутній ігровий елемент у вигляді тестів, проходження яких дозволяє отримати «Посвідчення медіадрайвера» — водія, який добре орієнтується у складних лабіринтах світу медіа.

«МедіаДрайвер» — це не тільки про те, як виявляти фейки, маніпуляції та протистояти їм. Ми не ставили собі за мету написати цей посібник лише з прикладами в контексті інформаційної війни (хоча їх тут чимало). Адже вважаємо, що такий підхід звужує розуміння природи медіа.

«МедіаДрайвер» — це про світ медіа, про те, як він розвивався, яким він є сьогодні, що його чекає в майбутньому. А також про те, по-перше, як навчитися використовувати його можливості в повсякденному житті та у роботі, по-друге, як навчитися критично сприймати все, що пропонують медіа.
http://mediadriver.online/

2. Наука повсякденного мислення

Платформа Prometheus переклала українською курс викладачів університету Квінсленда (Австралія). Цей курс є одним із найпопулярніших у сфері розвитку критичного мислення. Тривалість курсу – 13 тижнів, та завдяки платформі Prometheus до нього можна долучитися у будь-який зручний для вас час. Цей курс дає нам інструменти, які допоможуть навчитися мислити незалежно та аналітично, цінувати факти більше власного досвіду. Також курс дає знання про ментальні ярлики, якими іноді зловживають люди, та вчить використовувати ці знання для кращого прийняття рішень та більш критичного мислення.
https://courses.prometheus.org.ua

3. Онлайн курс «Новинна грамотність» від «Детектор медіа»

Курс складається з десяти модулів, під час яких експерти розповідають про створення новин, про професійні та етичні стандарти журналістики, способи маніпуляції в медіа та інші аспекти діяльності.

https://video.detector.media/

4. «Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності»

Як часто ти перевіряєш свою стрічку у Facebook та обговорюєш новини з друзями? Ми отримуємо регулярні оновлення та сповіщення звідусіль — месенджери, електронна пошта, медіа. «Бути в курсі» — модно, тож ми намагаємось охопити якомога більше інформації. Однак інформація може бути оманливою та перевантажувати наш мозок.
Як ранкова кава бадьорить нас, так критичне мислення допомагає нам бути зосередженими та пильними. Кава стала щоденним ритуалом для багатьох із нас. Таким самим ритуалом повинна стати й медіаграмотність.
«Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності» пояснює, як орієнтуватися в інформації довкола та як розпізнавати дезінформацію та пропаганду.
Тож як щодо критичного мислення та кави з собою?
https://verified.ed-era.com/

5. Фактчек: довіряй-перевіряй

Втомилися від інтернет-фейків, маніпуляцій ЗМІ та брехні політиків? Хочете навчитися відрізняти брехню від правди у новинах, дописах на Facebook та відео на YouTube? Не знаєте, яким ЗМІ та експертам довіряти?
Проект VoxCheck та EdEra створили онлайн-курс «Фактчек: Довіряй-перевіряй» саме для тих, хто хоче споживати тільки правдиву інформацію і не потрапляти у пастку фейків та міфів. Разом з експертами з медіа та економіки ми розкажемо про:
головні ознаки фейків
як нашвидкоруч перевірити сумнівну інформацію
які існують джерела даних та як ними користуватися
як за 5 хвилин перевірити відео або фото
як створюються новини
як контролювати слова політиків
та інше!
Зупинимо епідемію брехні, маніпуляцій та популізму разом!

https://courses.ed-era.com/

6. Навчальна гра «Медіазнайко»

Гра, адаптована Академією української преси. Гра розрахована на дітей шкільного віку та дає можливість в цікавій ігровій формі дізнатися якомога більше про інформаційне (медійне) поле та стати медіазнайком.
https://www.aup.com.ua/Game/index.html

7. Фільтр

Фільтр — це національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України. Він був заснований у 2021 році, аби об’єднати зусилля держави, громадських організацій та медіаспільноти задля підвищення рівня медіаграмотності українців.

На платформі зібрані корисні матеріали для всіх, хто прагне зробити медіаграмотність своєю життєвою навичкою.
https://filter.mkip.gov.ua/

ПРОПАЛА ГРАМОТНІСТЬ?


Привіт, це Філ, і в мене до вас питання – а ви всі грамотні? Ні, ну, якщо ви читаєте цей текст, то базова грамотність є, але я про іншу – про медіаграмотність, вміння фільтрувати інформацію, що потрапляє до вас із широченнннного медіаполя. Ось я підготував коротенький квіз, щоб її перевірити, поїхали?
https://filter.mkip.gov.ua/test/?fbclid=IwAR0UmE0My49zKLgu4QSO-3RSOspwEae5oMIlNsvHMlPTEzkaP25KiNyfNw4


«Маяковка» рекомендує: будь медіаграмотним щодня!

#MIL2021 #GlobalMILWeek #MIL2021_Ukraine_library #фільтруйінфу


Школа інформаційної грамотності та медіаосвіти
Корисні сайти
Онлайн-курси
Онлайн-ігри
Рекомендована література