Громадське обговорення про відмову від присвоєного комунальній установі «Одеська обласна бібліотека для юнацтва» імені В.В. Маяковського.

На виконання Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» та Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989, оголошуємо громадське обговорення питання про відмову від присвоєного комунальній установі «Одеська обласна бібліотека для юнацтва» імені В.В. Маяковського.

Найменування організатора громадського обговорення:

Комунальна установа «Одеська обласна бібліотека для юнацтва ім. В.В.Маяковського»

Найменування юридичної особи, якій пропонується присвоїти ім’я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події:

Комунальна установа «Одеська обласна бібліотека для юнацтва імені В.В. Маяковського» ( Код ЄДРПОУ 23866245)

Ім’я фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти юридичній особі:

Пропонується відмовитися від присвоєного комунальній установі «Одеська обласна бібліотека для юнацтва» імені В.В. Маяковського та змінити назву на «Одеська обласна бібліотека для молоді»

Обґрунтування пропозиції:

Володимир Маяковський (1893-1930) – російський радянський поет, публіцист, громадський діяч. Постать В. Маяковського є одним з ідеологічних символів жовтневої революції 1917 року та подій, пов’язаних зі встановленням радянської влади на теренах колишнього срср. Значна частина його творчого доробку присвячена оспівуванню революційних подій, ідеалізації політики комуністичного тоталітарного режиму тощо.

Експертною радою Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму ім’я Володимира Маяковського включено до переліку  найбільш поширених російських урбанонімів, які рекомендуються до  перейменування у першу чергу.

Враховуючи викладене, вважаємо, що  на тлі історичних та політичних подій останнього часу, зокрема, з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну, сучасна назва української юнацької бібліотеки, до якої включено ім’я В. Маяковського, є неприйнятною та  категорично  суперечить як громадянській позиції співробітників та користувачів,  так і  політиці нашої держави.

Щодо зміни в назві «юнацтва» на «молоді», то ми орієнтуємось на Закон України «Про основні засади молодіжної політики» (від 27 квітня 2021 року № 1414-IX) де фізичні особи від 14 до 35 років визначаються як молодь.

Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо присвоєння юридичній особі імені фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події:

Трудовий колектив КУ «Одеська обласна бібліотека для юнацтва ім.В.В.Маяковського»

Строк та місце проведення заходів з громадського обговорення:

Строк проведення громадського обговорення: 2 місяці

         Місце: КУ «Одеська обласна бібліотека для юнацтва ім. В.В.Маяковського»  (м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 46)

         Форма громадського обговорення: електронні консультації

Поштова адреса та (або) адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма для подання пропозицій (зауважень):

Поштова адреса: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 46

Адреса електронної пошти: oubim@ukr.net

Телефон: (048) 747-66-27

Строк подання пропозицій: з 01 березня по 01 травня 2023 року

Форма подання пропозицій: пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Місцезнаходження та (або) адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Консультації можна отримати:

за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 46

за електронною поштою: oubim@ukr.net

за номером телефону: (048) 747-66-27

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:

Маленко Лариса Анатоліївна

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення:

До 10 травня 2023 року на офіційному веб-сайті КУ «Одеська обласна бібліотека для юнацтва ім. В.В.Маяковського»  https://mayakovka.od.ua/