Бібліотеки Одещини – свідки і творці історії рідного краю в умовах війни. Наближаємо Перемогу разом!

10 жовтня наш методичний центр зібрав бібліотечну спільноту Одещини, щоб обговорити цікаву багатогранну професійну тему – краєзнавство.

Відеозапис обласного онлайн-семінару “Бібліотеки Одещини – свідки і творці історії рідного краю в умовах війни”:

Бібліотеки завжди були своєрідними хронографами та хранителями свого краю, своєї малої батьківщини. Учасники онлайн-семінару в цьому в черговий раз переконались, познайомившись з роботою колег.
Вже 10 років поспіль Куяльницька ЦБС на чолі з ПБ ім. Є. Чикаленко проводить конкурс «Мій рідний край – моя земля». Темою 2023 року було вибрано вшанування пам’яті воїнів ЗСУ «Наші сини і доньки – захисники України». Щемливі відео «Сонях пам’яті Куяльницької громади» та «Герої не вмирають – просто йдуть у небо» нікого не залишили байдужими…
«Зберігаємо. Пам’ятаємо. Розповідаємо» – під таким гаслом працюють бібліотеки Ренійської громади. Цікавою була розповідь директора Великоплоскіської бібліотеки про збір матеріалів з історії свого старообрядницького села, заснованого у 1822 році, про створення і відкриття у 2022 році музейної етнографічної кімнати, про проведення спільно з Будинком творчості сільських свят, годин вшанування пам’яті героїв.
Про волонтерський рух з 2014 року та створення волонтерського осередку у бібліотеці з початку повномасштабної війни розповіли бібліотекари Ананьївської ПБ.
Креативність та творчий підхід, як завжди, продемонструвала ПБ м. Арциза. Створення молодіжного театру «За моїми лаштунками» при бібліотеці та Арт-галереї залишать значний слід в історії бібліотеки та міста.
Про різноманітні напрями краєзнавчої роботи з юнацтвом та молоддю Ізмаїльської міської ЦБС для дорослих розповіла бібліограф ЦПБ ім. І.Котляревського. Кропітку роботу по збереженню історії минулого та сьогодення краю можна побачити на сайті «Котляревки».
Татарбунарська ПБ також відрізняється багатогранною роботою по збереженню та популяризації історії, традицій та сьогодення рідного краю. У відеопрезентації відбулось знайомство не тільки з історичним, але й екологічним, літературним та народознавчим напрямками краєзнавства.

Вдячні усім за співпрацю!
До нових зустрічей!