Онлайн консультування публічних бібліотек (методичний день ОЮБ)

26 жовтня Одеська обласна бібліотека для юнацтва в рамках Методичного дня ОЮБ провела онлайн консультування публічних бібліотек Біляївської, Болградської, Вилківської, Маяківської, Ренійської, Роздільнянської, Шабівської територіальних громад.
Тетяна Петелько, головний методист бібліотеки, дала поради учасникам щодо планування роботи на 2024 рік. Звернула увагу бібліотекарів на те, що план є обов’язковим і важливим документом. Він є приблизним, має орієнтуватися на місцеві проблеми. Виступаюча дала поради, як створити ефективний план роботи бібліотеки, що потрібно врахувати. Були названі основні напрямки роботи: національно-патріотичне виховання, популяризація української мови, залучення до читання, медіаграмотність та інформаційна гігієна, збереження фізичного та ментального здоров’я тощо; названі заходи, до яких бібліотеки можуть долучитися; запропоновані методичні матеріали, які допоможуть реалізувати ці напрямки. Методист запросила учасників відвідати сайт ОЮБ: https://mayakovka.od.ua/.
Під час розмови про звітність, виступаюча закликала ще раз переглянути інструкції, семінари, методичні видання щодо заповнення нових форм статистичної звітності, які розміщені на сайті НБУ ім. Ярослава Мудрого. Щоб звіт бібліотеки був презентативним запропонувала використати інфографіку.
Йшла мова і про облік бібліотечної роботи в Щоденнику роботи, про участь бібліотек у проєктах, грантах, які дають можливість перейти на якісно новий рівень роботи, впровадити нові послуги для користувачів.
Учасники заходу мали змогу переглянути сучасні книжкові виставки, інсталяції, event-локації (фотозони), які допомагають зробити бібліотечний простір привабливим.