Бібліоекспрес Одеса – Хмельницький.

30 листопада 2023 року наш бібліотечний експрес на Zoom платформі зробив зупинку у Хмельницькій обласній бібліотеці для молоді. Такі зустрічі Одеська ОЮБ проводить щорічно. Сьогодні це єдиний спосіб поспілкуватися з колегами. Ми ділилися досвідом роботи, проблемами та обговорювали шляхи співпраці двох бібліотек. Ми дякуємо хмельничанам за цікавий та різноманітний досвід роботи з підлітками та молоддю в наш складний час.
Перш за все, це волонтерська діяльність і створення музею-майстерні «Бібліотечний спротив».
В особливий для українців день – свята Пресвятої Покрови та День захисників та захисниць України наші хмельницькі колеги отримали листа з фронту від командира медичної роти Руслана зі словами подяки колективу ХОБМ:
“Доброго дня, Вам дорогі помічниці!
Безмежно вдячний за Вашу працю, сітки безподібні.
Колега не зміг впізнати свого автомобіля, довго приглядався.
Хлопці не можуть виразити свою подяку за Вашу працю своїми словами. Вашими руками робиться не просто сітка, а надія на те, що наша техніка буде захищена від ворожих очей. Збережена техніка, це і наші життя та життя тих, кого ми вивозимо із поля бою.
Дякую Вам від себе особисто і від моїх побратимів. Ви робите безцінний вклад у нашу Перемогу і надію на наше спільне майбутнє.
Божої ласки і благословіння Вам Вашим родинам.”

Ось деякі з заходів, заходимо на сторінки ХОБМ у фейсбуці.
Якими ж емоційними можуть бути імпровізовані творчі зустрічі у відділі мистецтв. Своє “Мистецтво та емоції” подарували для відвідувачів молодий художник Вадим Піщерський , серія картин якого представлена на творчій родинній виставці “Об’єднані талантом” та молодий музикант Андрій Бугаєнко.
Міленіали і зумери…Люди, що освоювали цифровий світ і ті, що майже народились з гаджетами… Які книги читали міленіали і як мінялися читацькі пріоритети зумера, яким кінострічкам віддавали перевагу різні покоління. Бібліотечну розвідку-дослідження проводили фахівці ХОБМ, а свої висновки звіряли з вподобаннями зумерів із Хмельницької філії Академії державної пенітенціарної служби.
🙂 Молоді люди з’ясовували, які твори стають класикою
🙂 Чому екранізація художнього твору впливає на читацький запит
🙂 Як з часом міняється естетика кінострічок і анімаційних фільмів
🙂 Чому такими популярними стають графічні романи
Першокурсники виконали кілька цікавих вправ: зчитавши QR-код, поєднували персонажів з одного твору/кінострічки; впізнавали фільм за саундтреком; сортували постери культових кінострічок і створювали колажі “Афіша міленіала” і “Афіша зумера”

Хобю Відділ Абонемента – сторінка у ФБ
Літературна дегустація! Що це? А це, дорогі читачі, цікавий інтерактивчик з молодими людьми
Разом зі студентами ДНЗ “Хмельницький центр ПТО сфери послуг”
говорили про романи з пікантним смаком, себто про особливий жанр у прозі – гастрономічний роман.
Говорити про смаколики не смакуючи – жорстоко, чи не так? Тому наші юні кухари намагались наосліп вгадати, що вони куштували, а відгадки ховались у назвах книг. Було і смачно, і весело.
А у фіналі дізнавались про запашні духмяні прянощі, з’ясовувались чим вони відрізняються від спецій і що таке приправи. Майбутні кулінари кинули виклик досвідченим гостям і пробували розпізнати пряність за ароматом. Перегляд кінострічки «Принцеса спецій» реж. М. Берджеса за мотивами книги Ч. Б Дівакаруні – став заключним акордом нашої зустрічі. Поки молодь дивилась фільм про прянощі, їх ніздрі лоскотав приємний запах кави з кардамоном , заварений бібліотекарами.

Ще одну цікаву зустріч провели фахівці ОХБМ: підготували для майбутніх кравців і закрійників своєрідний показ але не колекції одягу, а колекції книг, які стали і джерелом натхнення, і мотивації. До уваги першокурсників ДНЗ “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг” представлені художній твір (“Кравчиня з Парижа” Дж. Кауфман), і своєрідний посібник із порадами, як створювати неперевершені образи щодня з невеликою кількістю речей у шафі (“Твій стиль” К. Туск), і збірник з історіями про успішних жінок, які задавали тренди у різних сферах загалом та в моді зокрема (“Успішні жінки в чоловічому світі” В. Бадрак.) Добірку корисних видань для кравців, модельєрів бібліотекарі подали у короткому відеоогляді під назвою “Fashion-books”
Майбутні фахівці сфери краси переглянули епізоди з кінострічок, котрі допомогли зрозуміти революційність вчинків таких метрів моди як Коко Шанель та Ів Сен Лоран (“Коко до Шанель” реж. А. Фонтен та “Святий Лоран” Б. Бонелло).
Помітні люди у царині моди мали досить гострий розум і вміли формулювати висловлювання, що стали крилатими. Влучні і мудрі висловлювання відомих кутюр’є “пурхнули” на долоньки наших юних гостей. Цитати визнаних модельєрів – заповіді для майбутніх повелителів лекал, тканин.
Одеська обласна, в свою чергу, розкрила родзинки своєї соціо-культурної діяльності з юнацтвом та методичного потенціалу по роботі з публічними бібліотеками регіону.