До Дня Гідності і Свободи

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Свято приурочене до річниці двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Все почалося 22 листопада 2004 року в день початку Помаранчевої революції в Україні. Тоді українці вийшли на головну площу країни, проводили акції громадянської непокори і домоглися повторних виборів, коли завдяки фальсифікаціям під час голосування та підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка.

Саме Ющенко через рік, у листопаді 2005 року вперше встановив свято День Свободи. Наступним президентом України став Віктор Янукович, який скасував свято і об’єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

Українці об’єдналися і вийшли на акції протесту в листопаді 2013 року. Увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу. У цей вечір їх вже було 1500, а до 24 листопада на головній площі країни вже було понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Також протести пройшли у Львові та Харкові.

Кривавої виявилася ніч на 30 листопада. Тоді для того, щоб розігнати майданівців злочинна влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських в антиурядові і стали носити більш масштабний характер.

Пік Революції Гідності відбувся 18-20 лютого. Тоді відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалили Будинок профспілок і розстрілювали багатьох євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.

Напередодні у читальній залі відбулася зустріч-бесіда «Незламний дух української нації» з учнями Одеської ЗОШ № 72 та активними учасниками Євромайдану – Наталею Михайленко, кобзарем Павлом Ровенко та солістом гурту М.Тюссо – Іваном Мічковським. Молодь переглянула фото та відео, почула хвилюючі розповіді очевидців тих подій, змогла відчути атмосферу та емоції Майдану.

Дякуємо організаторам КУ «Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді» та  ГО “Інтелектуальний Форум” за підтримку, Павлу Ровенко та Івану Мічковському за музичний супровід.