Крути. Бій за майбутнє

    29 січня в Україні відзначається День пам’яті українських вояків, що загинули в бою під Крутами, коли на підступах до Києва бійці УНР чинили опір російським червоногвардійцям. Під Крутами загинуло кілька десятків вояків УНР, які були переважно київськими студентами та гімназистами. Червоногвардійці мали чисельну перевагу та більше військового досвіду, тому зуміли захопити станцію Крути, після чого був відкритий шлях на Київ.
Трагедія під Крутами одразу викликала великий суспільний резонанс і стала символом опору агресорам. Сучасників глибоко вразило поховання 27 молодих юнаків, які після бою потрапили в полон до більшовиків і були ними страчені. Згодом їх поховали в Києві біля Аскольдової Могили. Через заборону на дослідження теми в радянські часи надійної інформації про бій під Крутами і сьогодні недостатньо. Зокрема, не вдається встановити особи та біографії усіх загиблих. Тим не менш, бій став важливим елементом української історичної пам’яті. 2006 року на місці бою під Крутами встановили меморіал.
29 січня учні ОЗОШ № 72 та ОЗОШ № 80, переглянувши відеолекторій «Крути. Бій за майбутнє», мали змогу більше дізнатися про події тих годин бою за рідну землю, своє майбутнє і про тих, хто назавжди залишиться в історії.