А Сотню вже зустріли небеса…

    21 листопада 2013 року півтори тисячі людей вийшли на площу в знак протесту проти того, що президент Віктор Янукович відмовився підписувати документ, до якого держава йшла роками: угоду про асоційоване членство України в Європейському Союзі. Вночі 30 листопада на вулиці продовжували залишатися кілька сотень активістів, переважно студентів. Їх жорстоко розігнала міліція, в відповідь на що 1 грудня в центр Києва з’їхалися сотні тисяч людей. Міліцейське свавілля скликало людей, обурених корупцією, узурпацією влади, політикою русифікації та зближення з Росією. Євроінтеграційні гасла дали безперервному мітингу назву Євромайдан. Перетворившись на проект повного оновлення державної системи, він отримав назву Революція гідності.

    Цими днями, 5 років тому, в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва загинули близько ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні – були заарештовані та піддані тортурам.

    Згадати події тих часів, переглянути фото та відео, дізнатися про перебіг Євромайдану в рідному місті мали змогу учні шкіл Київського району під час зустрічей з активними учасниками Революції Гідності – Наталією Михайленко, очільницею Одеського обласного центру патріотичного виховання дітей і молоді та Олександром Остапенко, депутатом Одеської обласної ради, представником омбудсмена у південних областях України. Більше матеріалів про події тих часів представлено на виставці-нагадуванні «На сторожі гідності», що експонується в читальному залі.