Історична година «Освенцим: втілення пекла»

Історична година, присвячену до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та 75-річчя з дня звільнення ув’язнених з нацистського концтабору Аушвіц (Освенцим) - «Освенцим: втілення пекла».

На історичну годину «Освенцим: втілення пекла», присвячену до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та 75-річчя з дня звільнення ув’язнених з нацистського концтабору Аушвіц, до бібліотеки завітали студенти Одеського професійного ліцею технології та дизайну.
Саме 27 січня 1945 року першими браму головного нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі відкрили солдати 100-ї Львівської дивізії з батальйону полтавчанина єврейського походження Анатолія Шапіро. Ця, а також 322-а дивізія, які звільняли табір, належали до 1-го Українського фронту. Згідно з даними дослідників, через табір Аушвіц (поруч польського міста Освенцим) пройшли близько 1,3 мільйонів людей, з яких 1,1 мільйона знищили. Більшість в’язнів та вбитих – євреї з різних країн Європи. Українські науковці вказують, що 110 тисяч в’язнів були вихідцями з України.
Студенти дізналися про страшні події 1933 – 1945 років. Тортури та нелюдські страждання, через які проходили люди, що потрапили до Аушвіцу. Ознайомились з поняттям «Праведник народів світу» та тими, хто не дивлячись ні на що, рятував інших ціною свого життя. Також бібліотекар підготувала виставку «Голокост. Це не повинно повторитися» та підбірку художньої літератури з даної тематики, яка зацікавила наших гостей.
Допоки жива людська пам’ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану.