Бібліотека – територія творчості

20 жовтня 2017року в ОБЮ ім.В.В.Маяковського відбулася творча бібліолабораторія «Бібліотека – територія творчості». Тема занять: «Просування та підтримка читання підлітків у вік інформаційних технологій».

Розпочалися заняття консультацією Т.М.Петелько, зав. науково-методичним відділом ОБЮ «Партнерство публічних  бібліотек по залученню підлітків  до читання».

Виступаюча зазначила, що залучення до читання  потребує  спільних зусиль і бажання бібліотек  шкіл, батьків, ЗМІ , книговидавництв та ін. партнерів. Тільки в рамках  спільного проекту цих важливих соціальних інститутів можна досягти успіху. Кількість партнерів бібліотек з кожним роком збільшується.

Серед напрямків співпраці публічних і шкільних бібліотек – популяризація читання, робота під час літніх канікул, виховання культури читання та інформаційної культури, медіоосвіта, популяризація краєзнавчої літератури тощо. Виступаюча навела приклади бібліотечних програм : «Відкриваєш книгу, відкриваєш світ» (Кілійська ЦБС), «Година книги» (Ренійська ЦБС),  «Одесса – город друзей» (Одеська ЦСМБ) , «Літо – літечко… Відпочиваймо з книгою» (Ширяївська ЦБС), «Літо. Книга.Творчість» (Арцизька ЦБС) та ін.

Говорячи про співпрацю зі ЗМІ, було відмічено, що це не лише інформація про проведені заходи, а й огляди книг, теле – радіо замальовки про самих читаючих дітях, класах,  сім’ях, статті , прес-релізи, афіші, анонси, спільна організація круглих столів, створення клубів та гуртків за інтересами і, звичайно, створення спільних проектів. Згадано досвід  Миколаївської  ОБЮ і телеканалу «Миколаїв» , які створили спільний проект «Тест 99». ( http://unbib.mk.ua/index.php/2015-02-09-13-48-46/100–99.html та каналі Миколаївської ОБЮ на відеохостингу   Уoutube).

Т.М.Петелько звернула увагу на те, що сьогодні активно використовуються сайти, блоги та соціальні мережі  для висвітлення роботи бібліотек, але мало хто  використовує їх саме для популяризації книги та читання. Навела приклади електронних продуктів ОБЮ та бібліотек області.

Презентація директора  Арцизької ЦБС Г.І. Гуцан  «Позиціонування бібліотеки в молодіжному середовищі» була надзвичайно креативною, адже  ця система активно працює за програмами, отримує гранти на їх реалізацію. Три роки тому в бібліотеці відкрився перший в області Самоорганізуючий учбовий простір (СОУП) – проект від фонду «Вільна освіта». В рамках проекту  бібліотека реалізовує творчі, нестандартні ідеї. Директор ЦБС запросила відвідати сайт Арцизької ЦБС та блог.

Зав. абонементом ОБЮ Г.І.Кузьменко у виступі з теми: «Формування читацької культури дітей та підлітків» нагадала присутнім, що «культура читанням – це комплекс навиків, які дозволяють самостійно засвоїти інформацію». Виступаюча назвала форми та методи вивчення читацьких інтересів: анкетування, міні-дослідження, експрес-опитування, інтерв’ювання, аналіз відгуків про прочитані книги тощо. А також запропонувала теми.

Виступ О.В.Євтодій, працівника  юнацької кафедри Кодимської ЦРБ з теми: «Використання інформаційних технологій в роботі бібліотек в просуванні дитячого та юнацького читання» супроводжувався презентацією.

Основний меседж виступу – сучасні технології  стирають кордони між міською та сільською молоддю, сприяють отриманню нових компетенцій.

Після короткої перерви , засідання продовжилося у формі «печа-куча» з теми:  «Прищеплення любові до читання нетрадиційними формами роботи: бібліотечні родзинки». Бібліотекам пропонувалося підготувати відео презентації та відеоролики. І вони успішно з цим впоралися!

Теми презентацій:

«Бібліотека під відкритим небом»

«Літні канікули – реальна можливість активізувати у підлітків інтерес до книги» ;

«Творчі конкурси в бібліотеці» ;

«Бібліоніч – новий формат просування читання» ;

«Буктрейлер – сучасний засіб популяризації бібліотеки та книги»).

«Бібліотечний Х- фактор «У сузір’ї літературних талантів»». (Презентації бібліотек Одеської області)

Практична частина творчої бібліолабораторії складалася із завдань на розвиток творчості та креативності. Бібліотекарі відповідали на питання тесту «Оцінка креативності».

Під час майстер-класу «Творчий звіт як засіб просування бібліотеки та читання» учасники дізналися про структуру, види та формати публічних творчих звітів, ознайомилися із он-лайн сервісами, переглянули приклади творчих звітів бібліотек.