Майстриня пера (до 60-ти річчя Оксани Забужко)

Забужко

Оксана Забужко (19.09.1960) — видатна українська письменниця, філософиня.  Одна з ключових і найбільш відомих особистостей у сучасній українській літературі. Всі книги Оксани Забужко в тій чи іншій мірі зачіпають важливі соціально-політичні питання країни в цілому і життя кожного конкретного індивідуума конкретно. Цю українську письменницю добре знають у світі, а її роботи переведені на 20 мов.

 Свою літературну діяльність майбутня письменниця почала як поетеса. Вже починаючи з 9-річного віку її вірші друкуються в періодичній пресі, а потім навіть виходять окремими збірками в видавництві «Молодь». Передмова до першої книги віршів «Весняна акварель» написано самим Михайлом Стельмахом.

У 1996 році вийшла перша серйозна робота автора – «Польові дослідження з українського сексу». Для пострадянської країни такий провокаційний роман став справжнім викликом, на письменницю обрушилась серйозна критика і нерозуміння. Між тим читачам новинка здалася особливо цікавою, а тому книга розійшлася небаченими темпами. По суті, це один з перших бестселерів незалежної України. В основі роману – відносини української поетеси-емігрантки і американського скульптора.

«Музей покинутих секретів» – роман, який особливо зацікавив зарубіжних критиків і дозволив більше розповісти світові про Україну. Жорстока правда життя трьох поколінь українців і епохальне за своїм обсягом і значенням твір в українській літературі. Свою розповідь автор починає в 1940-му і завершує в 2004 році.

Також серед кращих книг Оксани Забужко варто виділити твори «Сестро, сестро», «Казка про калинову сопілку», «Тут могла б бути ваша реклама», «Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій».

 Кожна нова книга Оксани Забужко – важлива подія в сучасному українському літературному процесі. Серед безлічі письменників її твори відрізняються багатим філософським наповненням, інтелектуальними міркуваннями і яскравим стилем написання. Читачам подобається, що автор не боїться відвертих сцен і справедливих міркувань. Відгуки про книги Оксани Забужко в основному позитивні. За літературний талант і відвагу письменницю часто порівнюють з Достоєвським, а за літературну майстерність у зображенні характерів персонажів – з Міланом Кундерою. Сьогодні вірші Оксани Забужко активно кладуться на музику, а її романами цікавляться режисери для екранізації. За свої літературні заслуги письменниця стала лауреатом численних престижних премій, а також нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня.

Ознайомитись з творчістю Оксани Забужко ви можете у нас бібліотеці.