До 80-річчя Джона Леннона “Леннон як він є”

Джон Леннон – ім`я, яке нерозривно асоціюється з роком.
Сьогодні цьому видатному музиканту могло б виповниться 80.
За свій недовгий життєвий шлях в 40 років він встиг зайняти вершину музичного п`єдесталу, який так і залишається за ним!

Джон Вінстон Оно Леннон (народився 9.10.1940 р. в м. Ліверпуль, Англія – помер 8.12.1980 р. в м .Нью-Йорк, США) – британський рок-музикант, співак, композитор, художник, письменник, політичний активіст, засновник й учасник гурту «Бітлз», один із найвпливовіших музикантів ХХ століття.

Джон Леннон з`явився на світ 9 жовтня 1940 року під час авіанальоту німецької авіації на Ліверпуль.
Після розлучення батьків тривалий час виховувався тіткою. Ще у школі розвив свої творчі здібності – співав у хорі й видавав рукописний журнал, самостійно ілюструючи його.

В середині 50-х років захопився рок-н-ролом і в 1956 р. разом із шкільними друзями заснував гуртQuarry Men, названий на честь школи. Сам грав на гітарі. До гурту залучив Пола Маккартні й Джоржа Гаррісона.

На смерть матері написав кілька пісень – «Julia», «Mother» й «My
mumm`s dead». Невдовзі змінив назву гурту на «Beatles». Перші виступи за кордоном – 1960 р. у Гамбурзі. Там вперше спробував наркотики. За рекомендацією нового менеджера Леннон разом з товаришами змінює стиль – як поведінку на сцені, так і одяг (шкіряні куртки на акуратні костюми зі знаменитими піджаками без лацканів). «Beatles» здобуває популярність у всьому світі, та Джон не припиняє власних пошуків – написав 2 книги прози й поезії, зіграв у фільмі «Як я виграв війну». Хоча в цілому 1964-66 рр. були успішними, але його фраза на адресу релігії – «Ми стали популярнішими за Ісуса» – призвела до великих неприємностей, навіть до припинення виступів гурту. У Леннона почалася справжня чорна смуга: наркотики, відмова від лідерства у групі. Але його пісні, написані у цей період, визнані найкращими: «Strawberry Fields Forever», «Acrossthe Universe», «І Аmthe Walrus», «Lucyinthe Skywith Diamonds», «А Daginthe Lufe», а також «Аll You Neadis Love», що стала гімном хіпі. Відбулися зміни як у зовнішньому, так і в особистому житті Леннона: перестав одягатися в елегантні костюми, відростив довге волосся і бакенбарди, став носити круглі окуляри і головне – вдруге одружився.

Досвого повного імені, на честь дружини – японської художниці-авангардистки додав ще й «Оно». Це був творчий союз: утворили гурт під назвою «Plastic Ono Band», з`явилася пісня «The Balladof John and The Ball ad of John and Yoko», був випущений концертний запис, вийшло 2 студійних альбома (безладний набір шумів, стогонів та лементу).

У січні 1969 р. вийшов останній альбом пісень, записаний разом з Полом Маккартні.

У 60-х роках Джон Леннон був відомий не лише як автор багатьох популярних пісень, а також як актор. Разом з іншими бітлами знімався у музичних фільмах «Вечір важкого дня», «На допомогу!», «Чарівна таємна подорож» та «Нехай буде так!», а такаж зіграв у сатиричній комедії «Курча-динаміт» і драмі «Вогонь у воді».

Разом з Йоко Оно зняв декілька фільмів у якості режисера.
Видав 3 книги: «Пишу як пишеться» (1964 р.), «Іспалець у колесі» (1965 р.) і «Усний небопис» (1986 р. – посмертно) – збірки оповідань у стилі чорного гумору.

З піснею «Revolution 1» («Білий альбом») розпочався період політичної активності: виступи за мир у всьому світі, повернення королеві на знак протесту проти зовнішньої політики Ордену Британської імперії. Разом з Йокою Оно влаштовують антивоєнні концерти, їх пісня «Give Peace Chance» стала гімном пацифічного руху.
Подальший стан здоров`я (психологічна криза і лікування спричинили вихід альбому «John Lennon/Plastic Ono Band»(1970 р.). Вихід альбому «Imagine» підтвердив нові утопічні мрії Джона Леннона. І як підтвердження захоплення політикою – поява альбому «Some Timein New York Citi», випущений в Америці. Після виходу 2-х нових альбомів – 5-річна перерва, присвячена народженому сину. Син Джуліан теж стане музикантом…

1980 р. побачив світ останній альбом співака «Double Fantasy». І саме на ньому Леннон залишить своєму убивці останній автограф. Трагедія сталася 8 грудня 1980 року…

Література:

Майк Уайт Выдающиеся композиторы мира. Джон Леннон.Майк Уайт Выдающиеся композиторы мира. Джон Леннон. С.Г.Литвинова, перевод на русск.яз.- М., Изд-во «Миф+, 1997.- 63 ст.
Це книга про Джона Леннона – історія його життя, починаючи з першого виступу Бітлів на підмостках «The Cavern Club” у Ліверпулі в 1961 році, до розпаду групи в 1970 році, і подальших за цим плідних років його творчої діяльності як незалежного художника. Історія людини, котра, установивши свої власні закони у світі популярної музики, володарював там на протязі усього свого життя і продовжує господарювати до цього дня.

Багиров, А. «Битлз» - любов моя».- Минск, «Парус»-«Красик О», 1993,- 205 ст.Багиров, А. «Битлз» – любов моя».- Минск, «Парус»-«Красик О», 1993,- 205 ст.
Адже до сих пір ми із задоволенням гортаємо сторінки старих і нових газет, аби вкотре воскресити у пам`яті історію, життя і творчість бітлів, підкоривши своєю музикою і піснями увесь світ, і не дивлячись на те, що на Землі існує більше трьох тисяч різноманітних мов і куди більше наріч, що зуміли зблизити усіх людей нашої планети й тим самим внести свій особистий внесок у справу братства і дружби між країнами й народами, що зараз просто необхідно усім нам!

Хантер Дэвис Битлз. Авторизованная биография.Хантер Дэвис Битлз. Авторизованная биография. Перевод с англ. Послесловие А.В.Макаревича.- М.: Радуга; 1990,- 448 ст.
Книга Хантера Девіса є авторизованою біографією одного з самих популярних ансамблів поп-музики. Автор був свідком перших перемог простих хлопців з Ліверпуля, їх гучного успіху, зародження тих конфліктів, що призвели до розпаду групи у 70-ті роки. Його доброзичливо-неупереджений погляд дозволяє ясніше уявити світ шоу-бізнесу, характер взаєморозуміння членів групи Бітлз між собою і з зовнішнім світом.
Видання доповнено інтерв`ю з Полом Маккартні, що він дав наприкінці 80-х років.
Післямову до книги написано відомим радянським рок-музикантом і композитором, керівником групи «Машина времени» Андрієм Макаревичем.
У книзі використані архівні фотоматеріали.

Воробьёва, Т.  История ансамбля «Битлз»Воробьёва, Т.  История ансамбля «Битлз». – Ленинград.: Музыка; 1990,- 18 л., ил.

Пропонована книга є першою вітчизняною працею, присвяченою історії всесвітньо відомого ансамблю «Бітлз».
У книзі, написаній жваво і захоплююче, розповідається про становлення, розвиток і розквіт ансамблю, аналізуються причини його розпаду. Детально розглядається подальший творчий шлях кожного з учасників ансамблю. Видання забезпечено довідковим апаратом (дискографія, бібліографія). Книга гарно оформлена і буде цікавою для самого широкого кола читачів.

Шмидель, Г. Битлз. Жизнь и песниШмидель, Г. Битлз. Жизнь и песни. – Москва: Музыка; 1989,- 12 л.: ил.- 143 с. 143 с.

У книзі в популярній формі розповідається про історію появи квартету «Бітлз», про життя кожного учасника ансамблю, аналізуються найбільш популярні пісні з їхнього репертуару. Для широкого кола читачів.

 

Грамзаписи:

 

Вечер трудного дня. М., Мелодия, 1980 Битлз (ВИА. Англия). Сад. Что-нибудь; Встреча /Дж.Леннон и П.Маккартни – на анг.яз. М.: Мелодия, 1975.
1. Вечер трудного дня. М., Мелодия, 1980. 2. Битлз (ВИА. Англия). Сад. Что-нибудь; Встреча /Дж.Леннон и П.Маккартни – на анг.яз. М.: Мелодия, 1975.

3. Битлз (Звукозапись):Вкус мёда (А Таste of Honey)/Дж.Леннон, П.Маккартни; исп. Ансамбль «Битлз». – Рига: Мелодия, 1990.- 2 грп.; /ГОСТ 5289-88/ (45 мин.): 33 об./мин., стерео.- ISB c 60 23581 008

4. Леннон (Звукозапис)= John Lennon. Live in New Jork citi:»Жить в Нью-Йорке»:,альбом песен/ исп. Дж.Леннон.-Дели.Эми, 1986.- 1 грп. – ISBN PCS 730
5. Битлз (Звукозапис): Помощь моего друга; Песни Лейн; Когда мне 64; Любимая Рита (Дж.Леннон; П.Маккартни). – М., Мелодия, 1974. – 1 грп. (ГОСТ 5289-73) /45 мин./: 33 об./мин., моно. – ISBNM 62 35903-4 6. Битлс «Любовные песни: Мишель; Это просто любовь; Ты потеряешь эту девушку; Что-то небольшое; Для кого-то; Она оставила свой дом; Длинный петляющий путь; Этот парень; Норвежский лес; Нужно скрыть свою любовь; Я сделаю это; Послесловие; Люблю тебя. – София: Балконтон, 1982, – 2 грп.
7. Леннон, Джулиан: Валлет; С тобой всё в порядке; По телефону; Космос; Одиноко; Джесси. – На англ. Яз. – М., Мелодия, 1987. – 1 грп.

Інернет-ресурси:

1.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BD
2.https://protocol.ua/ua/vbivtsya_dgona_lennona_bitlz_vibachivsya_i_pislya_40_rokiv_poprosivcya_na_volyu/
3. https://sefon.pro/artist/33140-john-lennon/
4. http://www.kursivom.ru/джон-леннон-john-lennon-история-песни-imagine-1971/
5. https://mychords.site/akkordi/john_lennon/
6. https://sites.google.com/site/httpspacifizmcom/home/istoria-pacifizma/izvestnye-pacifisty/berta-fon-zuttner/lev-nikolaevic-tostoj/bob-marli-1/dzon-lennon
7. https://uznayvse.ru/znamenitosti/biografiya-dzhon-lennon.html
8. https://song-story.ru/come-together-the-beatles/
9. http://notes.tarakanov.net/katalog/kompozitori/dzh_-lennon/ – composers=164!page=1!str=
10. https://www.livelib.ru/author/227098-dzhon-lennon
11. https://www.litmir.me/a/?id=11512
12. https://ru.wikiquote.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BD
13. https://vikent.ru/author/50/
14. https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/20820
15. https://www.youtube.com/watch?v=X0VTHLa_SgE
16. https://www.youtube.com/watch?v=2pW_cPbhz98
17. https://www.youtube.com/watch?v=O2SFbUfPFgA