«Перемога там, де є рух вперед!».

30 листопада Одеська ОЮБ у партнерстві з БФ «Бібліотечна країна» провела семінар – презентацію в режимі онлайн на платформі ZOOM на тему: «Сучасна бібліотека – середовище для розвитку нового покоління». Ми дуже вдячні Люсьєні Шум, виконавчій директоркі БФ «Бібліотечна країна» за технічну підтримку: можливість провести захід на їх платформі.
До семінару долучилися не лише бібліотеки Одещини, а й з інших областей України.

Програма семінару складалася з двох блоків.
Блок 1. «Нові реалії та виклики сучасних бібліотек: ставимо завдання та досягаємо успіху».
Консультацію- презентацію «Від ідеї до плану: плануємо в зоні (не) комфорту» надала Сопова Т.П., зам. директора з науково-методичної роботи Державної бібліотеки України для юнацтва, яка визначила пріоритети, напрямки та завдання бібліотек на 2021 рік.
Люсьєна Шум запропонувала презентацію «Успішні проєкти трансформації українських бібліотек». Слухачі дізналися про напрямки роботи Благодійного фонду та різноманітні проєкти. Були продемонстровані приклади успішних бібліотек України.
Завершила цю частину семінару Благодар К.І., гол. методист науково-методичного відділу ОЮБ інноваційним бліцом «Дистанційні форми робота бібліотек Одещини в умовах карантину».
Блок 2. «Бібліотека у новому форматі: яка і навіщо?». Тему розпочали методичною презентацією «Бібліотека у новому форматі: як залучити молодого користувача?». Петелько Т.М., зав. науково-методичним відділом ОЮБ акцентувала увагу слухачів на співпраці бібліотекарів, користувачів та громад у створенні нових бібліотечних просторів та запропонувала успішні кейси для натхнення та мотивації.
Про оновлені бібліотечні простори, впровадження інноваційних послуг розповіла Дюгаєва С.М., директорка Куяльницької ЦБС Подільського району у презентації «Бібліотека в період карантину: професійна мобільність та спроможність до змін».
Про новий арт-простір в Арцизькій ЦРБ йшлося у відеопрезентації «Арт-галерея в Арцизькій ЦРБ: від ідеї до втілення», яку надала Гуцан Г.І., директорка Арцизької ЦБС.
Про те як громада оновлює бібліотеки, які послуги пропонує бібліотека громаді розповіла О.М. Бурбела, директорка Публічної бібліотеки Балтської ОТГ та запропонувала переглянути відеопрезентацію «Бібліотека – культурно-освітній простір для громади».
Родзинкою онлайн семінару стала «Віртуальна подорож Арцизькою Арт-галереєю».

Наш семінар і, окремо, досягнення Арцизької ЦРБ були відмічені у блозі Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» у статті «Мрії мають здійснюватись»: oth.nlu.org.ua

Деякі матеріали онлайн семінару: