Презентація видання Лауріса Ґундарса «Мікова книжка».

25 березня, у День європейських авторів, ми розмовляли про дуже важливу і болючу тему з Євгенією Завалій, координаторкою видання «Мікової книжки» латвійського драматурга Лауріса Ґундарса. Ідея видання цієї книжки з’явилася після екскурсії Музеєм окупації Латвії в Ризі в лютому 2023 року. Тоді це здавалося, за словами Євгенії, якоюсь нездійсненною місією, рік по тому, взимку 2024-го, вийшов український примірник у перекладі Ліни Мельник, виданий дитячим артвидавництвом «Чорні вівці» за підтримки літературної платформи Latvian Literature.
У музеї розповідається майже 80-річна історія плюшевого ведмедика. Ось Мік живе у своїй родині в довоєнній Латвії, ось він дізнає́ться страшні новини про окупацію, а тут Мік з іншими ведмедиками їде в дуже тісному вагоні в Сибір, далі намагається вижити й не замерзнути в суворих лісах, а ось тут Мік — піонер, а там подорожує різними країнами, куди втекли латиші після Другої світової… 11 зал музею, 11 історій про ведмедика Міка, 11 глав книжки, яку написав відомий драматург Лауріс Ґундарс і яка називається «Мікова книжка», — це історії, які записують у щоденник його власники: маленька Ієвонька, підліток Рудис і його мама Вілма, Зелма, її донька Рита і, врешті, Байба — донька Рити.
Дякуємо Євгенії Завалій за розмову та подарунки для нашої бібліотеки, запрошуємо читачів познайомитися з цим виданням, «Мікова книжка» вже на полицях нашої бібліотеки!