Я МАЮ ПРАВО!

Знання чи хабар?!

 7  червня 2017 року Міністр юстиції Павло Петренко презентував запуск загальнонаціонального правопросвітницького проекту«Я МАЮ ПРАВО!». Проект реалізується за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя», у співпраці з системою безоплатної правової допомоги та територіальними органами юстиції і має на меті інформувати українців про їхні права і навчити громадян ці права захищати.

Відповідно до розпорядження КМУ від 13.09.2017 № 638-р прийнято рішення про запровадження реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!” у 2017-2019 роках.

Пріоритетною тематикою інформаційної кампанії на 2017 рік визначено права громадян у сфері доступу до правосуддя, захист прав власності та формування вміння протистояти проявам корупції у вищих навчальних закладах.

Більш детальну інформацію щодо проекту можна знайти на веб – порталі  http://pravo.minjust.gov.ua/.

Сьогодні дуже актуальною темою є питання корупції, зокрема у вищих навчальних закладах.

Вміння протистояти проявам корупції у вищих навчальних закладах базується перш за все на правовій обізнаності та проінформованості з цього питання.

Так, відповідно до ст. 368 та ст. 369 Кримінального кодексу України, неправомірна вигода охоплює матеріальні предмети і немайнові вигоди,які можуть включати переваги, пільги, послуги, похвальніхарактеристики тощо.

Хабар – це різновид матеріальної вигоди.

Немайнові вигоди включають переваги, пільги, послуги, похвальні характеристики тощо.


НЕОБХІДНО ПАМЯТАТИ,

що відповідальність за неправомірну вигоду, зокрема хабар, несуть обидві сторони  – і та, що його дає, і та, що його отримує.


Так, за давання неправомірної вигоди, зокрема хабаря мінімальний штраф становить 8 500 грн., але у Вас завжди є вибір.

Адже, своєчасне добровільне повідомлення про неправомірну вигоду звільняє від кримінальної відповідальності.

В разі, якщо у Вас вимагають хабар за іспит або навчання, ВИ:

  • в жодному разі не повинні давати хабаря!
  • можете звернутись до органу студентського самоврядування або профспілки вищого навчального закладу (далі – ВНЗ), та повідомити керівництво ВНЗ;
  • можете повідомити правоохоронні органи, які роз’яснять подальші дії;
  • можете підготувати докази (аудіо-, відеозапис, свідчення друзів);
  • можете написати заяву у поліцію за місцезнаходженням ВНЗ.

Отримати більш детальну інформацію або консультації чи роз’яснення з інших правових питань можна, звернувшись до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги  за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1; тел: (048) 793-14-20.

 

Освіта без хабара