Нові правила перетину кордону з дитиною

 

Сьогодні, 28 серпня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», яким значно спрощено порядок перетину кордону з дитиною.

Дані зміни спрямовані на реалізацію таких прав  дитини як лікування, навчання та відпочинок за межами України, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про права дитини.

 

Законодавець передбачив можливість виїжджати за кордон з дитиною тим з батьків з яким дитина проживає на законних підставах, строком до 1 або більше 1 місяця за наявності певних умов.

Так з  метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном один з батьків може тимчасово виїздити з нею за межі України на строк  до одного  місяця при наявності:

 

  • рішення суду про місце проживання дитини з тим з батьків, який її супроводжує;
  • закордонних паспортів, у тому числі і на дітей;
  • квитків, путівок, запрошень тощо.

Ці документи стануть підтвердженням строку, на який ви від’їжджаєте.

 

Тобто, отримувати згоду іншого з батьків при наявності вищеозначених документів вже не знадобиться (абзац 1 ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу України).

 

Важливо!

Якщо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, відоме, необхідно лише поінформувати його про тимчасовий виїзд дитини за межі України, мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі шляхом надсилання рекомендованого листа.

 

А от можливість виїхати за кордон одним з батьків разом з дитиною на строк понад один місяць без згоди іншого з батьків потребує дотримання певних умов (абзац 2 частина 5 стаття 157 Сімейного кодексу України), а саме наявність:

  • заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці;
  • заборгованості зі сплати аліментів, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги(видається лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, встановленою МОЗ)

 

В даному випадку необхідно мати при собі:

  • рішення суду про місце проживання дитини;
  • довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів за 4 місяці або довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів за 3 місяці та довідку про вид хвороби дитини;
  • закордонні паспорти, у тому числі і на дітей;
  • квитки, путівки, запрошення тощо.

 

 

Виняток становить ситуація, коли той з батьків, хто не супроводжує дитину за межі України, не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, своєчасно сплачує аліменти на дитину. В даному випадку обов’язковим є отримання нотаріально посвідченої згоди.

 

Отримувати дозвіл про виїзд дитини за кордон і надалі необхідно буде звернувшись з відповідним позовом до суду в разі якщо:

  • рішенням суду місце проживання дитини визначено не з Вами;
  • сукупний розмір заборгованість зі сплати аліментів іншого з батьків не перевищує суму відповідних платежів за 4 або 3 місяці (у відповідних випадках).
  • ненадання тим із батьків, з яким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон.

 

При відсутності нотаріально посвідченої згоди іншого із батьків до суду доведеться звертатися і тому із батьків, хто проживає окремо від дитини, та у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів, але саме він буде супроводжувати дитину при  перетині кордону (абзац 6 ч.5 ст. 157 Сімейного кодексу України).

 

З метою отримання правових консультацій можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. тел. +38 (048) 793-14-20.