Лекція з обговоренням “Безпека на дорозі — безпека життя”

Життя людини має дуже велику цінність. Незнання або невміння дотримуватися певних правил поведінки, необережність часто призводять до втрати не тільки здоров’я, а й життя. Таке трапляється з різних причин, але особливо тоді, коли людина потрапляє на вулицю і не дотримується її законів. Безпека на дорозі – це і є, насамперед, безпека життя.
Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та інших міжнародних організацій свідчать про кричущу ситуацію з безпекою дорожнього руху в більшості країн. Щороку в світі майже 1,25 мільйона гинуть саме на дорогах, таким чином, кожні 30 секунд в результаті ДТП обривається людське життя. В тому числі за статистикою, щогодини гине 9 дітей. У тридцяти випадках зі ста їхня загибель пов’язана з їхньою власною неправильною поведінкою на дорозі, а не з помилкою водія. За оцінками ВООЗ, якщо не вжити термінових заходів, то у 2030 році ДТП може стати однією з основних п’яти причин смертності людей у світі.
Ситуація у світі настільки серйозна, що Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення 2011-2020 роки оголосити Десятиліттям дій по забезпеченню безпеки дорожнього руху.
`На жаль, в Україні рівень смертності та травматизму внаслідок ДТП є одним із найвищих у європейському регіоні: Україна посідає п’яте місце. В Україні із 100 травмованих унаслідок ДТП гине 15-17 осіб, у Європі – 3-4, в США – 2-3 особи. Кожен третій загиблий – молода людина віком до 29 років. ДТП в Україні є першою за поширеністю причиною смерті молоді віком від 15 до 24 років та другою за поширеністю причиною смерті дітей віком від 5 до 14 років. За останній 6-річний період на дорогах України загинуло 1,4 тисяч дітей віком до 18 років.
З 6 по 12 травня в нашій країні проводиться Тиждень безпеки дорожнього руху у рамках 5-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху, який цьогоріч присвячений темі лідерства та проходить під гаслом #SpeakUptoSaveLives. 7 травня наші читачі, учні ОЗОШ № 72, мали змогу прослухати лекцію з обговоренням “Безпека на дорозі — безпека життя” від інспектора ВЗГ УПП в Одеській області ДПП лейтенанта поліції Ю.Д. Міссюк.
Під час бесіди відвідувачі отримали інформацію про причини небезпечних ситуацій на дорогах, закріпили знання про правила дорожнього руху зі сторони пішохода і зі сторони водія; поглибили уявлення про безпеку руху велосипедиста, як основного виду транспорту підлітків.