День вишиванки в Маяковці 2019

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці.
День вишиванки в Україні народився в студентських та викладацьких колах. На сьогодні це свято відзначається понад 10 років. Вважається, що традиція, яка з часом переросла у День вишиванки, була покладена ініціативою студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк в 2006 році. Надихнувшись прикладом своїх друзів, які носили національний одяг, вона запропонувала своїм однокурсникам раз на рік приходити в Університет у вишиванці. Ініціатива швидко поширилася по вишам міста, а потім і по всій Україні. Через чотири роки День вишиванки вже відзначали у Львові та Сімферополі, а в подальшому він вийшов далеко за межі України. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін.



День вишиванки в нашій бібліотеці співпав з Днем ОЮБ (в рамках Обласних курсів підвищення кваліфікації працівників культури). Фахівці розповідали про інтерактивні форми роботи з молоддю, презентували свої заходи і, навіть, запропонували взяти учать в одному з них. “Гоголь-квест” сподобався не тільки дітям, але й дорослим! 🙂

А наш відділ мистецтв разом з дитячою музичною школою № 6 щирим та теплим фольк – вечором “А над світом українська вишивка цвіте”, також долучився до святкування Дня вишиванки. Вихованці школи Рощина Д., Моршна А., Шабелько К., Полякова Д. та ін. душевно виконували, як народні пісні, так і сучасні українські хіти. Програма була насиченою:”Вишиванка”, “Мова єднання”, “Батьки мої”, “Країна мрій”, “Веснянка”, та ще багато чудових пісень почули присутні в програмі вечора.
А про давнє та вічно молоде мистецтво вишивання глибоко та змістовно, схвильовано та емоційно розповіла берегиня української культури Шевчук О.В.

Р.S. Щира подяка за співробітництво викладачам та учням, і особливо завідуючій сольним співом ДМШ №6 Семеновій К.А., а також Шевчук О.В.