Вечір пам’яті «Рік 33… Голод… Голод…»

Щорічно в четверту суботу листопада Україна відзначає День пам’яті жертв голодоморів. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.
Саме про цей катастофічний період історії нашого народу мали змогу дізнатися більше наші читачі, учні ЗОШ № 72, під час вечору пам’яті «Рік 33… Голод… Голод…», який відбувся 21 листопада. Хто саме вперше на теренах Радянського Союзу ввів в канву своєї творчості згадки, хоч і невеличкі, про голод 21-22 та 32-33 років? А хто і коли вперше заговорив про це за кордоном? Як перегукуються сучасні події анексії Криму та війни на Сході України з Великим Голодом? Як уживалась правда і пропаганда в час Голодомору? Про це та багато іншого розповіла Ярослава Олексіївна Різникова, заступник директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації, член Спілки журналістів. Про деформацію традиційної системи харчування українців в роки Голодомору розказала дослідниця Голодомору Петрова Наталія Олександрівна, к. і. н, доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана з наукової та виховної роботи факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І.Мечникова. Особливо вражаючими були відеорозповіді свідків Голодомору, зібрані під час досліджень на теренах Одещини.
Щиро дякуємо за надзвичайно змістовну, хоча й емоційно важку, розмову. Запрошуємо всіх долучитися в суботу о 16.00 до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті»!